tiistai 19. tammikuuta 2010

Paha yskä ja yhä pahenee

Sunnuntaiaamuna Unna yskähteli pari kertaa, mutten kiinnittänyt siihen sen kummempaa huomiota. Hauhon treeneissä kun otin koiran autosta se kakisteli pitkän aikaa, mutta luulin sen kurkkuun vaan menneen jotain. Illalla viiden aikaan lenkillä ollessa koira yski jo melko railakkaasti ja siinä vaiheessa iski tajuntaan huoli, että nyt on kennelyskätartunta sitten tullut Unnallekin. Iltaa kohden yskä paheni ja siihen liittyi jatkuva limaoksentelu. Unna söi normaalisti ja yleisvointi oli normaali, mutta yskä,kakominen ja oksentelu oli lähes taukoamatonta. En ollut osannut kuvitellakaan, että kennelyskä olisi näin voimakasta. Yö meni yskiessä ja aamulenkilläkin koira oksensi limaa useaan otteeseen. Soitin Vethausiin ja sanoin epäileväni kennelyskää ja kysyin, onko tarpeellista tuoda koira näytille. Pyysivät varmuuden vuoksi käyttämään, niin nähdään, onko nielu tulehtunut. Kotiin tullessani oli lattialla kaksi verioksennuslätäkköä ja silloin minäkin jo säikähdin, että onko kyseessä jotain vakavempaa.

Vastaanotolla todettiin seuraavaa:

Vastaanotollakin köhii jatkuvasti. Yskii nielun tunnistelusta. Hengitysäänet kirkkaat. Sydänäänet normaalit. Pirteän oloinen. Limakalvot vaaleanpunaiset. Antaa hyvin katsoa nieluun hereillä. Nielu voimakkaan punainen ja siinä on reilusti valkeaa limaa. Unnalla todettiin voimakkaat nielutulehdusoireet. Taustalla voi olla kennelyskätartunta. Unnaa hoidetaan antibioottikuurilla ja tulehduskipulääkkeellä ohjeen mukaan.

Illalla lenkillä Unnan yskiminen rauhottui ja lopun iltaa olikin lähes oireeton. Yöllä yskiminen alkoi taas jatkuen koko aamyön, mutta luojan kiitos limaoksentelu näyttäisi jo olevan ohi. Ja toivottavasti tuo yskiminen liittyisikin vaan tuohon nielutulehdukseen ja kyseessä ei olisikaan kennelyskä.

Lääkärissä Unna oli yllättävän rohkea eikä ollut heti vastaanottohuonessa häntä koipien välissä. Tutkimustoimenpiteet antoi tehdä nätisti. Rauhallista lenkkeilyä voidaan tehdä, mutta treeneistä tulee toki tauko niin kauksi aikaa, että koira on täysin terve, jo ihan tartuntavaarankin vuoksi. Illalla yskäynnyä hemmoteltiin tölkkiruualla ja jäätelöllä :) Toivottavasti yskä kohta helpottaa, että saa itsekin kunnolla nukuttua.

2 kommenttia:

Raija ja pojat kirjoitti...

Hei ! Tarkkailehan huolella Unnaa sillä nyt on todella ärhäkkää, jopa tappavaa nielutulehdusta liikkeellä joka siirtyy nopeasti keuhkoihin. Siihen tehoaa vain yksi antibiootti. En halua huolestuttaa, mutta tätä on nyt liikkeellä.

-Raija ja pojat-

Aila kirjoitti...

Hui kauhistus, toivottavasti Unna paranee pian!