maanantai 16. marraskuuta 2009

Vapaa-aika, mitä se on?

Olen ahnehtinut (jälleen kerran) kaikkea aktiviteettia vapaa-ajalle siinä määrin, ettei blogiakaan juuri ehdi enää päivitellä. Aloitetaanpa viime torstain agiharkoista. Päästiin tekemään pientä rataa mikä oli varsin positiivista. Radalla oli muuri maksikorkeudessa ja se näytti todella korkealta, olin ihan varma ettei Unna jaksa hypätä sitä, mutta niin se vaan pikku sinnikko loikkasi siitä yli (vaikka muurille tultiin niin pienessä kulmassa, ettei vauhtikaan ollut mikään huimaava). Puomilla meillä tuli ongelma mikä oli varsin yllättävää koska siinä ei ikinä tähän mennessä ole mitään vaikeuksia ollut. Jouduin jopa laittamaan koiralle valjaat päälle ja niistä pitämällä "pakottamaan" sen kiikkumaan puomia ylös, sen jälkeen kaikki sujuikin paremmin. Ihme koira kyllä tuo Unna, se saa ihan yöstä noita pelkotilojaan. Radan loppupätkällä piti ottaa taas takaaohjausta eikä se Unnan kanssa kovin hyvin sujunut. Jos minä jään seisomaan, niin koira kääntyy vaan minua päin ja alkaa haukkuen komentaa. Niinpä ihan lopuksi juoksin koiran vierellä radan loppuun ja sain sekä ohjaajalle että koiralle "tekemisen tuntua ja vauhdin hurmaa". Tätä tekemisen riemua ei voi ollenkaan vähätellä lappalaisen ollessa kyseessä, ja nyt puhun sekä ohjaajasta että koirasta :) Puomia otin erillisenä esteenä vielä jälkikäteen ja sainkin Unnan menemään sen ihan ok, jonkinasteista varovaisuutta oli kuitenkin havaittavissa. Tämän lisäksi otettiin keppejä ja keinua yksittäisinä harjoituksina. Kepeillä meillä ei ole ongelmia ja treenattiin lähinnä kauempaa lähettämistä/ohjaamista. Keinulla meillä oli viimeksi suuria ongelmia mutta nyt niitä ei vastaavasti ollut. Ehkä auttoi sekin, että nostin koiran viettiä leikittämällä sitä ennen keinutreeniä. Otin kolme kertaa keinun ja koira meni vauhdikkaasti ja ilman pelkoja, hyvä homma. En tiedä oliko se viime kerran keinupelko siirtynyt puomille???

Tämän lisäksi aloitin lauantaina agilityn treenaamisen Hyvinkään koiraurheilukeskuksessa. Oli kiva tunti, meitä oli vaan kolme koiraa ja koko ajan pääsi tekemään jotain. Tunnilla treenattiin takaakiertoja sekä niistoa. Takaakiertoja sai tehdä itsekseen sillävälin kun toinen treenasi radalla. Niistoa eli koiran haltuunottamista harjoiteltiin ensin kolmen peräkkäin olevan esteen avulla joissa koira aina ohjattiin hypylle siten, että joutui kiertämään esteen vastakkaiselle puolelle itsestä katsoen. Vasemmalla kädellä ohjaaminen meni kertakaikkisen loistavasti, siinä nyt ei vaan ollut mitään ongelmaa. Sama treeni oikealla kädellä ohjaten..... no siinä oli isoja hankaluuksia toisen hypyn kohdalla koska koira pyrki aina menemään esteen ohi tai ali. Ja uskomatonta mutta totta, Unna meni jopa esteen siivekkeen läpi.... siitä pienestä raosta.... siinä hetken aikaa katsoi sekä opettaja että ohjaaja suu ammollaan. Että varsin sutjakassa kunnossa tuo koira :)  Mutta tämäkin saatiin lopulta onnistumaan, ja opettajan mukaan ei koira hahomottanut tätä treeniä alkuun tuolta oikealta puolelta.. Lopuksi oli hyppyjä ympyrän muodossa jossa koira aina seuraavalle hypylle mennessä ohjattiin hypyn taakse. Tämä meni hyvin johtuen varmaankin Unnan varsin rauhallisesta hyppyrytmistä. Tosin maksikorkeudella tämä oli Unnalla varsin raskas harjoitus ja lopuksi laskettiin rimat medikorkeuteen ja mikä muutos koirassa tapahtui sen jälkeen - häntä pörhöllä hyppeli välillä iloisesti haukkuen. Opettaja suosittelikin hyppyyttämään tekniikkaharjoituksissa medikorkeudella, koska Unna joutuu työskentelmään tosi kovaa maksikorkeuksissa ja silloin treenistäkin tulee vaan raskasta puurtamista. Samaa mieltä olen minänkin, että tämä laji pitää olla ehdottomasti ja vain koiralle hauskaa. Tosin vaarana tässä on, että koira alkaa jossain vaiheessa mennä rimojen alta (tämä ongelma on eräällä toisella lapinkoiralla) mutta se on sitten sen ajan murhe :)

Sunnuntaipäivän olin tokokisoissa töissä. Oli mielenkiintoista katsella kisoja ja tietysti eniten kiinnosti tuo alokasluokka. Kotiin tulin treeni-intoa täynnä. Hitto kun tuo seuraaminen on alkanut tökkimään. Eniten ärsyttää, kun se on ollut hyvällä mallilla ja ollaan tultu taaksepäin. Anyway, joulukuun alussa on toko-ranking johon ajattelin osallistua, tuleepa ainakin kokemusta.

Ei kommentteja: